Właściwości i zastosowanie imbiru lekarskiego sprawiają, że popularność tej rośliny wciąż jest ogromna, a jego kłącza można nabyć w każdym większym supermarkecie i wielu sklepach.
Właściwości i zastosowanie imbiru
Ta cudowna roślina jest wykorzystywana w kuchni i medycynie. W gastronomii ceniony jest jej korzenny aromat i pikantny smak, używa się jej samodzielnie jako warzywa, w formie przyprawy, a także w mieszankach przypraw, między innymi mieszance curry. Stanowi doskonały dodatek w marynatach do mięs i ryb, deserach, daniach wegetariańskich i wegańskich, jest też doskonałym dodatkiem do zup i bulionów. Trudno wyobrazić sobie bez niego kuchnię azjatycką. Bywa również kandyzowany, karmelizowany i podawany na słodko. Syrop imbirowy często wykorzystuje się jako dodatek do herbaty lub piwa, sam imbir stanowi też ważny element piw typu „ginger ale”, miodów ziołowych i może być wykorzystywany do produkcji wina.
W medycynie imbir używany jest jeszcze od czasów starożytnych
Jego kłącza są bogate w węglowodany, witaminy (między innymi witamina C, B1 i B2) i składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zapobiegać infekcjom, a zawarte w nim olejki eteryczne mają działanie: antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. W trakcie przeziębienia lub grypy domowy syrop z imbiru, lub herbata z jego dodatkiem działa napotnie rozgrzewa organizm, poprawia samopoczucie i pomaga w walce z kaszlem, katarem, gorączką i bólem gardła. Napary z imbiru mają działania wykrztuśne i hamują skurcze oskrzeli, dzięki czemu mogą być stosowane z powodzeniem na kaszel mokry i suchy. Dzięki swoim właściwościom pomaga też przy dolegliwościach przewodu pokarmowego: poprawia trawienie, łagodzi bóle brzucha i mdłości, likwiduje wzdęcia i poprawia apetyt. Wpływa pozytywnie na krążenie, zmniejsza lepkość krwi (co pomaga w ochronie przed zatorami i zakrzepami), obniża ciśnienie i cholesterol. Działa też moczopędnie. Spożywanie imbiru wpływa pozytywnie na libido i witalność. Pomaga w stanach zmęczenia psychicznego i fizycznego, działa energetycznie i pobudzająco. Bardzo dobrze wpływa na pracę mózgu. Poprawia koncentrację i pamięć.
Jak widać imbir leczniczy to prawdziwe panaceum, które na dodatek jest łatwo dostępne i przystępne cenowo. Wspaniałe właściwości lecznicze imbiru, a także jego walory smakowe powinny nas przekonać do częstego używania go w kuchni i domowej medycynie. Warto stosować go nie tylko doraźnie jako pomoc na problemy żołądkowe i infekcje, ale również profilaktycznie w celu zabezpieczenia się przed problemami zdrowotnymi i poprawy funkcjonowania organizmu. Włączenie imbiru do codziennej diety pozwoli nam zaoszczędzić na lekach, wizytach u lekarza i sztucznych suplementach diety. Domowe piwo imbirowe, słodki syrop do herbaty, orientalne marynaty lub kandyzowany imbir jako „zdrowe słodycze” dla naszych dzieci to smaczne i aromatyczne sposoby na długie życie w dobrym zdrowiu i samopoczuciu. Sam imbir można też hodować w donicy jako roślinę ozdobną, dzięki czemu zawsze będziemy mieć dostęp do cudownego leku.